Čína a Taiwan podpísali dohodu o ochrane investícií

09.08.2012 Celý región

Tchaj-pej 9. augusta (TASR) - Čína a Taiwan podpísali dnes v Tchaj-peji dohodu o vzájomnej ochrane investícií. Dohoda, ktorá sa dosiahla po dvojročných rokovaniach, vytvára pre podnikateľov oboch strán formálne nástroje na riešenie sporov v oblasti investícií. Dokument však neobsahuje požiadavku Taiwančanov, aby sa arbitráže konali pod medzinárodným dohľadom.

Medzi Taiwanom a Čínou je to už 17. ekonomická dohoda, ktorá bola uzavretá od nástupu Ma Jing-ťiou do úradu taiwanského prezidenta v roku 2008.

Čínske firmy doteraz investovali na Taiwane len 300 miliónov USD (243,19 milióna eur), kým taiwanské spoločnosti vložili za 30 rokov do podnikanie na čínskom území 120 miliárd USD.

Opozícia tvrdí, že aj nová dohoda rovnako ako viaceré predchádzajúce vytvára podmienky na zvýšenie vplyvu Pekingu na ostrove, čo môže viesť k jeho politickému prevzatiu. Peking to pokladá za cieľ svojej politiky od roku 1949, keď sa ostrov oddelil od Číny počas občianskej vojny. Peking v minulosti neraz deklaroval, že Taiwan považuje za súčasť jednej krajiny.

Prezident odmietol tvrdenia opozície. Poukázal na úzke obchodné vzťahy Pekingu s Japonskom a Kórejskou republikou. Obe krajiny sú hospodárskymi oporami Taiwanu.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,2336 USD)
 

Vyberte región